dijous, 22 de febrer del 2018

L'Antic Moli - Jornades de la Galera

Fa temps que volia anar a L'Antic Molí. A més precisament a aquestes jornades: Tot un menú dedicat a la Galera!!

Aquest crustaci és molt típic del nostre mediterrani. Cada vegad el coneixen més fòra, però ha segut un gran desconegut per a la resta del país.

Personalment m'agrada molt més que un llagostí...i que me perdonen els "forofos" del llagostí, però amb l'únic que guanya a la galera és per la facilitat de la manipulació: és a dir; de pelar-la, de xupar-la...el llagostí o la galera me refereixo....eh?? jeje!!
Pel sabor, la galera és extraordinàriament més bona i més gustosa, i si en aquesta ocasió, no tenim que patir gens per menjar-les, doncs com dirien...oli en un cresol....

He buscat info, però qui vulgui saber d'ella que entri a aquest enllaç de la Viquipèdia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Galera_(crustaci)


EL MENÚ
Vicent Guimerà fa un homenatge a aquest crustaci cada any per les voltes de Febrer.
Ara fa un any....el 18 de Febrer, vaig anar...penjo el post...tant sols en 4 dies de retart....i un any de no res....




PART I: ELS SNACKS

1. Mantega de galera amb brioix d'algues (2017)
Comencem en una mantega amb gust a galera molt lograda, per a untar amb un pa de brioix

Mantega de galera amb brioix d'algues


2. Dentelle de galera (2017)
"dentelle" és un terme francés que traduït voldria dir "encaix". En termes culinaris seria lo més paregut a una "teula" de les espanyes...en el nostre cas, un cruixent de galera.

Dentelle de galera

3. Galera en txangurro i en globus esfèric (2017)
Al més estil vasc, la carn esmicolada del "centolo" amb la galera

Galera en txangurro

4. Galera al mar amb cruixent de moniato, escabeix i vermut (2014)
Increïble com estan les galeres perfectament pelades, i s'unta de l'escabetx i vermut com si fos la soja al peix, al més estil "japo"...

Galera al mar amb cruixent de moniato, escabetx i vermut

5. Cap i pota de galera (2015)
Un divertimento molt xulo...i molt bo!!

Cap i pota de Galera




6. Royale de galera amb gerds (2015)
Tècnica i convinació. I per damunt de tot: sabor.





7. Bombó de galera i pebrot vermell d'Alcanar (2014)
Una llepolia. Mireu quina pinta!!!

Bombó de galera i perbrot vermell d'Alcanar (foto1)


Bombó de galera i perbrot vermell d'Alcanar (foto2)



SNACKS CALENTS

8. Fals nigiri de galera amb plàncton i limequat (2014)
La galera més nippona de tot el dinar amb tocs cítrics (limequat)

Fals nigiri de galera amb plàncton i limequat



9. Aspic tebi de galera amb verdures crudités i curri vermell Thai (2014)
Àspic, paraula que ve del llatí, encara que de vegades s'usa com a sinònim de "gelatina", es tracta en realitat d'un menjar "tancat. És el cas d'aquets plat, un àspic de galera amb verduretes "a mig coure". Molt oriental.

Àspic tebi de galera amb verdures crudutés i curri vermell Thai


10. Galera en tempura amb escuma d'oli de galera (2012)
Allò que dieuen "una imagen vale más que mil palabras"...doncs això...mireu!!

Galera en tempura amb escuma d'oli de galera

11. Xocolate marí amb xurro de galera (2016)
Un "trampantojo" divertit: no sé ben be que és el xocolate marí, suposo que una reducció d'alguna crema de marisc fosca. Bona combinació.

Xocolate marí amb xurro de galera


PLATS PRINCIPALS


12. Galera cuita a la plantxa inversa amb tomàquets, ajoblanco i salicòrnia (2014)
Una de les coses que més m'ha soptat, és com queden "pelades" les galeres, quina pefecció.
El plat no té res a dir: se pot intuïr quin sabor tindrà al vore'l...
Galera cuita a la plantxa inversa amb tomàquets, ajoblanco i salicòrnia

13. "Cebiche" de galera sobre fulla de caputxí i flor de taronja (2016)
La cuina peruana cada cop més internacional. En aquest cas, la galera en "cebiche"

Cebiche de galera sobre fulla de caputxí i flor de taronja

14. Sandwich de galera, poma, alfàbrega i cola-api (2016)
Al més pur estil oriental...

Sandwitch de galera, poma, alfàbrega i cola-api


15. Galera cuita amb bufador, tartar de llagostí, faves i all negre (2013)
Cada vegada m'agrada més les coccions en "bufador", a la flama...
Amb tartar de llagostí, faves i all negre d'acompanyament "el tiro" està assegurat!!

Galera cuita amb bufador, tartar de llagostí, faves i all negre

16. Bao de galera amb iogurt i escarola (2017)
Pot ser un dels menys intensos...però es que ja en portem 16...

Bao de galera amb iogurt i escarola (2017)

17. Fideus negres de galera amb escopinyes, tomàquet, all i julibert (2014)
Tampantojo de fideu amb producte assegurat!!

Fideus negres de galera amb escopinyes, tomàquet, all i julibert




PLATS CALENTS PRINCIPALS


18. Velouté de galera, anguila fumada, caviar d'arengada, bolets de cardo i fonoll
Convinació de terreny, convinació de productes clàssicament pobres...ben jugat!!

Velouté de galera, anguila fumada, caviar d'arengada, bolets de cardo i fonoll



19. Llauna de galeres amb tomàquet i julibert
Simplicitat amb un dels sabors més intensos

Llauna de galeres amb tomàquet i julibert


20. Risotto cremós de galeres amb carxofes
Faltava amb l'arròs (personalment carxofes, galeres i arròs: una de les combinacions terrenals i de terreny més acertades)

Risotto cremós de galeres amb carxofes



ELS POSTRES

21. Cruixent de panko amb gelat de galera, remolatxa, iogurt i pastanaga
Molt arriscat fer un postre de galera, però aquí està!! Personalment millor la galera "saladeta", però bon treball i ben estructurat!!

Cruixent de panko amb gelat de galera, remolatxa, iogurt i pastanaga





22. Pantone de taronja
Els diferents colors (i diferents textures) que pot presentar la taronja.

Pantone


EL MARIDATGE

Aquestes Jornades van ser maridades amb el celler AT Roca:

- Cava AT Roca Rosat: amb Macabeu i Monastrell
- Blanc Estones PX: amb Pedro Ximenez
- Cava AT Roca l'Espartec: amb Macabeu
- Blanc Cantallops AT Roca: amb Xarel·lo
- Cava AT Roca Brut: amb Macabeu, Xarel·lo i Parellada


Després cafe, copa (i ja sense puro que no se fuma....jeje)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada