dimecres, 18 de gener del 2017

Truita de Pataca de Xiva de Morella

Ara fa just un any vam estar d'escapada de cap de setmana a XIVA DE MORELLA.

Vam anar de casa rural, a la CASA DE LES ORQUÍDIES, de la nostra amiga Amparo Chaler.

30 hores on a part de descansar vam fer una caminada, coincidint amb el CAMÍ DE SANTIAGO pel pas de Castelló, i vam dinar al VINATEA de Morella, on eren les Jornades de la Trufa.



Cap de setmana per Xiva de Morella: Gener 2016
Xiva de Morella és una localitat d'uns 40 habitants ubicat a uns 9 Km de Morella. De fet, depèn d'aquest ajuntament.
Gastronòmicament tenen una particularitat única: TRUITA DE PATACA DE XIVA

No és una truita normal en la seva elaboració. NO ES FREGEIXEN LES PATAQUES!!!
Encara que sembli impossible, es couen amb l'ou, tot junt!!
Es tallen les pataques molt fines, finíssimes, es barreja amb l'ou batut i va tot junt a la paella.
La varietat ha de ser Kennebec.

El secret és la cocció, on pot arribar a durar entre 1 i 2 hores.
Podeu intuir que la potència del foc és mínima...de fet, es fica una mena de ferro entre la paella i el foc per dissipar l'energia i per tant, reduir el calfament.

Xiva té un bar, on en aquell moment el regentava Hicham. Li vam demanar una truita pel diumenge, ja que s'ha d'encomanar.

Justament fent la passejada pel matí el vam trobar que venia de collir les pataques.

Hicham i gent del poble ensenyant-os les pataques acabades de collir...
Les pataques diuen que volen fred, i Xiva és terreny de pataques bones.
Un dels dos homes que anaven en ell, ens va comentar que la truita la va "inventar" una dona, i que des de llavors, va passant la recepta a qui porta el bar-restaurant. De fet, és condició que aprengui a fer-la per tindre el bar.

Doncs res, a l'hora que ens va dir vam anar a buscar-la. Mireu quina pinta que té!! Fixeu-vos en el grossor de les pataques....


La truita famosa de Xiva

Uns formatges, amanida i un bon vi per acompanyar a aquesta peculiar i diferent truita!!
Ja sabeu, si aneu a Xiva, d'obligat tast!!

Amanida, formatges, truita i vi: un clàssic...i en una llar de foc encara millor!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada