dimecres, 10 de febrer del 2016

Vinatea - Jornades de la Trufa - Morella

Aquest any com mos vam portar bé, els Res Mags ens van regalar un cap de setmana romàntic!! (Gisela va escriure la carta...merci carinyo!!)
Un "finde de novios" per al 16-17 de Gener a una casa rural de Xiva de Morella, un petit nucli urbà d'uns 30 habitants a uns 8 Km nort-oest de Morella (de fet, és una pedania d'aquesta).

Teníem clar que aquell cap de setmana també mos "mereixem" un bon lloc per menjar.
Morella té molta tradició gastronòmica, a molts llocs es menja bé, però les "males llengües" diuen que hi han dos restaurants per damunt de la mitja: el DALUAN i el VINATEA.

Cap problema: anem a un i tindrem l'excusa perfecta per tornar a Morella a per l'altre...jeje!!
En aquesta escapada vam fer un VINATEA!!

Aquests dies tenen les Jornades de la Trufa, producte estrella d'on Morella és una de les millors zones de qualitat, en particular, de la trufa negra.

Morella encara lluïa les llums de Ferrero en un dia de fred (dels pocs que han fet...) / Vinatea amb Àngela i Diego




EL VINTEA RESTAURANT:

Vinatea comença com un negoci familiar al 1988 amb una cuina tradicional amb la Miriam i Joan.
Més tard, al 2009, amb l'ajuda de la filla Àngela i la seva parella Diego li peguen una volta i ho actualitzen tot, tant a nivell de cuina, com del restaurant. Amb un estil més vanguardista, respectant els orígens morellans.
A més a més, fa uns quants anys, van ampliar el negoci amb una cocteleria, especialitzat en gintònics. Tenen una carta amb més de 50 ginebres, cadascuna amb la seva tònica i els seus botànics (condiments adients).
Per supost el celler també està en consonància amb tota la resta. Més de 100 referències conservades en una cava soterrada de pedra, amb un pou del s. XIII al costat per aportar-li l'humitat necessària


Un celler a l'alçada del Vinatea, cuidant tots els detalls


Dades de contacte:
Restaurant Vinatea
C/ Blasco d'Alagó 17
12300 Morella
Phone: 964 160 744


LES JORNADES:
Durant l'any realitzen algunes jornades gastronòmiques de menús degustacions amb productes de temporada. A l'estiu Morella celebra les jornades "Anem de Tapes", i a la tardor el rei dels plats són els bolets.
Durant aquesta època (Gener-Març) es celebra les jornades del producte estrella per excel·lència de Morella: Les Jornades de la Trufa


LA TRUFA:
La Trufa o Tòfona és un fong comestible del gènere Tuber molt apreciat des del tipus de vista culinari. El seu aroma i sabor tant particular fan que aquest producte sigui molt valorat, i tenint en compte la dificultat per "caçar-les" fa que sigui un dels productes més valorats i cotitzats de la cuina occitana, especialment en les cultures italianes i espanyoles, on s'usa com a condiment o per a perfumar el mateix oli d'oliva.
Existeixen al món més d'un centenar d'espècies i a Europa algunes decenes del gènere Tuber, de les quals unes poques són comestibles i apreciades.

En terres morellanes es troben bàsicament 2 tipus:

- la negra, o d'hivern: Tuber Melanosporum
- la blanca, o d'estiu: Tuber Aestivum

Uns dels productes més utilitzats amb la tòfona serien els ous (una de les simbiosis més usades), botifara, pollastre rostit, canelons, i per a condimentar qualsevol tipùs de plat: arròs, pasta, sopes, pataques, salses, etc


EL MENÚ:
Aquest 2016, el menú de les jornades de la trufa del Vinatea és el següent:



APERITIU:

- Gelatina gelada de vermut cassolà "Casa Mariol" i escuma de Caribaldi

- Mantega de trufa amb caviar d'anxova



- Crema d'espàrrecs trufats amb praliné de cacahuet.




ENTRANTS

- Croqueta de cecina de Morella i ou dur arrebossat amb panko amb pipil de colflor morada trufada + cucurutxo de foie i trufa al "ras el hanout" amb confitura cassolana de taronja amarga.

Ras el hanout:una mescla d'espècies més apreciades del nort africà, de la cuina magribina



- Sashimi de tonyina ibèrica amb crema de trufa, sal fumada, cruixent de pa i majii leave (shiso) trufada.

Shiso: fulla aromàtica d'origen asiàtic, molt popular a la cuina xinesa i japonesa (també anomenada albahaca japonesa)


- Textures de formatges amb caviar de trufa, balsàmic de mel i or i cristalls de mel de romer.

Formatges de gelat, mousse, de galeta...podria ser fins i tot un postre!!


DE CULLERA

- Quinoa, camagrocs i salty fingers amb rovells d'ou de corral, trufa i crema de boletus i tupinambo.

Salty fingers: planta dels tròpics d'Amèricsa i Àsia que potencia els sabors / Tupinambo: tubercle d'origen sudamericà


DE LA MAR I DE LA MONTANYA

- Polp guisat amb pataques, sobrassada d'Els Ports trufada i salicòrnia.

Salicòrnia: herba de riu amb gust a mar.


DE LA MONTANYA I DE LA MAR

- Farcellet d'ànec desmollat i boletus amb maionesa de trufa, katsuobushi i cebetes ecològiques caramelitzades a l'Oporto.

Katsuobushi: nom japonés de la tonyina laminada, deshidratada i fumada


POSTRES

- Mousse de coco i Malibú amb chutney de mango i "hierbabuena"

- Cremós de xocolate blanc i fruita de la passió amb gelat de pètals de rosa, caviar de sèsam, llavors de sèsam negre i galeta especiada

- La nostra "Carrot Cake"

Chutney: condiment d'espècies i mescla de verdures molt típic de Pakistan i India

EL GIN TÒNIC

Després de tot aquest festival li pegava un gin tònic a mitjes per a baixar...jeje!!
De les més de 50 ginebres ens vam deixar aconsellar per Diego:una ginebra premium i de proximitat, de Benicàssim, de les destileries Carmelitano: GINSELF.
Una ginebra obtinguda per triple destilació artesanal, amb un sol alambic de coure del s XVIII.
Els botànics que va ficar van ser simplement una pell de pomelo caramelitzada a la flama amb mel i ràpidament refredada al mateix gintònic.
A més a més, ens va aconsellar "mossegar-rossegar" una mena de manzanilla previament, ells li anomenen "la xispa" (nota 1)
El motiu és que amb "la xispa" s'activa la salivació d'una forma espectacular, i d'aquesta manera s'accentuen els aromes tant de la tònica com els cítrics de la ginebra.

Gintònic de Giself amb "la xispa" de Diego...

Nota 1: El Boton de Sechuan, o el seu nom científic de Acmella Oleracea, coneguda com l'herba de les dents o paracress o flor elèctica, és una flor originàrea de Brasil i Perú que té la particularitat d'adormir o "electrificar" el paladar.
S'ha usat com analgèsic per aliviar el dolor de dents, com a anestèssia bucal
Gastronòmicament s'usa cada cop més en l'alta cuina, o be com a ingredient decoratiu en amanides, cremes o carn i peix cru, i també per algun coctail i gin-tònic.
Quan es comença a mossegar, les papiles gustatives noten un caràcter àcid, que fa que les glàndules salivars comencin a salivar a tota "castanya" durant 3-4 minuts...al poc temps se'ns adorm la llengua, paladar...però sense deixar de salivar. Això fa que les sensassions gustatives es notin des d'una altra perspectiva...


En resum: un gran menú gastronòmic!!
Moltes gràcies Miriam, Joan, Àngela i Diego!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada