dimarts, 8 de maig del 2012

Les Moles - Jornades 2012

Tots tenim un restaurant preferit i avui parlaré del meu. Si, així començo aquest post. És el meu preferit.
Si anar a menjar a Les Moles ja és un espectacle, no vos podeu imaginar com són les jornades.
Durant una setmana de Febrer, presenten el menú degustació que faran durant tot l'any.
A més, la primera nit de les jornades porten un celler invitat que marida el sopar en els seus millor líquids. Tots d'un gran nivell.
Aquest any ja va ser per a priviligiats i insuperable per dos motius:
- van presentar la primera anyada del projecte Vi Les Moles: Blanc i Negre de la DO Terra Alta.
- van portar a Clos Mogador i al mateix René per a explicar els vins: Manyetes, Nelín, Clos Mogador, Espectacle i l'aiguardent la Quinta Essència.....


1. EL LOCAL:
Envoltat d'una antiga pedrera, el restaurant està ubicat del que va ser el magatzem de la pedrera.
Jeroni i Carmen a la presentació del menú 2012
Un local molt acollidor que no li falta cap detall: bones copes, vaixella, coberteria, etc. tot està perfectament pensat i cuidat.

2. LA CUINA: 
Si el local m'agrada, la cuina encara més.
Una de les coses que més ens fascina de Les Moles, és que intenta, i per supost ho aconsegueix, mesclar les tècniques culinàries més vanguardistes (destil.lacions al buït, canvis d'estructures, etc) però sempre amb els productes de gran qualitat de la nostra terra, productes amb segell propi (ostres del delta, formatges del Maestrat, oli mil·lenari d'Ulldecona, tonyina de l'Ametlla, i un llarg etc).
A més a més, aquest any també han creat un hort fora del restaurant, que servirà per a formar part dels plats.
Una cuina en continua evolució que torno a reivindicar que és una vergonya que els de Michelin no el qualifiquen amb una estrella, altres guies si que li han donat la valoració que li pertoca, però, malaugradament, Michelin encara no ha fet i aquesta estrella "pesa" molt. És una cas similar al Parker en vins, tenen massa repercussió, massa poder mediàtic.



René Barbier va ser el celler invitat: Clos Mogador

3. DADES D'INTERÉS:
RESTAURANT LES MOLES
Cuiner: Jeroni Castell
Cap de sala-Sommelier: Carmen Sauch
Ctra. La Sénia, Km. 2
43550 Ulldecona (Tarragona)
Tel: 977 57 32 24
Web: www.lesmoles.com

4. EL MENU DEGUSTACIÓ:

Com ja vos dic, cada any aquesta parella es superen, un total de 18 plats maridats amb 2 blancs, 4 negres i un aiguardent era lo que mos esperava aquella nit.


4.1 ELS VINS
Si la nit de la presentació dels teus vins, invites a Clos Mogador, és que tens molt clar quin producte has creat, i estàs molt convençut del que has fet.
Si no, és impossible fer-los acompanyar a uns dels millors vins del país. No pot ser d'un altra manera.
Presentació del vins Les Moles
Les Moles presentaven els seus vins de la DO Terra Alta:
- un blanc fet amb la ja famosa Garnatxa Blanca i una mica de Macabeu
- un negre jove fet amb Garnatxa Peluda i una mica de Samsó (carinyena)
Per parlar d'aquests vins, ja farem una altra entrada al blog de vins.
Però en resum són dos vins joves molt correctes, amb les varietats típiques d'aquesta DO, molt equilibrats, mantenint l'esperit i força de la DO Terra Alta. La mateixa filosofia de la seva cuina al vi: matèria prima de qualitat i autòctona. Enhorabona!! 
La resta dels vins també tindran una entrada al blog. Estem parlant ni més ni menys que de René Barbier i del seu Celler Clos Mogador.
Com Les Moles no s'està de res, van portar-ho tot: Nelín, Manyetes, Clos Mogador, Espectacle i La Quinta Essència d'aiguardent.

4.2 EL MENJAR
Sempre hi han unes línies clares als seus menús degustació:
- convirteix plats tradicionals en noves i genials creacions amb l'ajuda de tècniques modernes
- utilitza aliments de la zona: treballa l'oli, l'ostra, el foie, les amanides, peix i carn de la nostra zona

PER OBRIR BOCA:
1. Garapinyats de formatge del Maestrat: amb diferents sabors de pera, poma, kikos, oliva negra i ceba tendra.
2. Esponja d'oli d'oliveres Mil·lenàries: un clàssic de Jeroni, crec que ja no li queden més textures per fer l'oli...jeje.
3. Pop "a la gallega" sense pop, amb carpaccio d'oli: molt autèntic, i creiu-me que semblava que estiguèssis menjant una de "pulpo a la gallega"
4. Gelat d'amanida: una manera totalment diferent de menjar amanida, en cullera i gelat.

Garapinyats de formatge del Maestrat
Esponja d'oli d'oliveres mil·lenàries





















Pop a la gallega sense pop
Una amanida molt fresca





















COMENCEM:
5. Coulant fred de tomàquet amb oliva negra i anxova. Una explosió de sabors perfectament reconeguts.
6. Ostra del Delta amb enciam liquat, oli d'oliveres Mil·lenàries i perles de gingebre, el nom ja ho diu tot. Si no tenia prou en congelar l'enciam, ara el presenta liquat...
7. Amanida de bacallà amb aromes del vi Les Moles: aquí van buscar els aromes del vi blanc i els van introduir amb l'amanida: mel, romer, làctics, avellana torrada, citrícs, pa torrat...
8. Llagostí "al ajillo": molt autèntic, la cua el presenta com un capraccio i el cap fregit és un cruixent que es menja tot. Boníssim!!


Couland fred de tomama
Ostra del delta amb enciam liquat












Amanida de bacallà
Llagostí a l'ajillo




























SEGUIM:
9. Sopes escaldades amb timó: sopes sense liquid, la sorpresa està dints, ens espera un cor de rovell d'ou.
10. Juliola amb cols i vinagre: ara ja toca el peix, sempre busquen un peix de la zona, aquest any tocava aquest.
11. Escalivats, brasa i fum: un regal visual, olfactiu i gustatiu. Unes verduretes amb fum. No sé que era la cendra, però estava molt acertada.
12. Galta de tonyina roja de l'Ametlla de Mar amb api: si l'any passat ens va fer mandonguilles de tonyina, aquest any ens ha portat la galta. No l'havia provat mai, molt bona.

Juliola amc cols i vinagre
Sopes escaldades










Escalivats, brasa i fum
Galta de tonyina roja de l'Ametlla





















ACABEM:
13. Foie amb puré d'albercoc, llima i textures de fruits secs. Com he dit abans, un clàssic de Jeroni. Producte bo que no falla mai.
14. Cabra Montesa amb aromes del vi Les Moles: igual com en el bacallà, es busca els aromes que desprén el vi negre Les Moles per tal d'acompanyar a la carn: maduixa, làctics, poma, regalíssia...el plat fèia una representació de les pintures rupestres d'Ulldecona, Patrimoni Mundial de la Humanitat. Molt ben jugat....

Foie amb puré d'albercoc
Cabra montesa amb aromes de vi Les Moles




















...I DE POSTRES....MENÚ INFANTIL...:
Si l'any passat va començar amb un café, copa i puro...aquest any acaba amb un menú infantil...
15. Patates amb maionesa i refresc: en realitat: pinya, crema catalana i coco: molt divertit
16. Macarrons a la bolonyesa: els macarrons eren de mel i la salsa era maduixa
17. Màgnum de garrofa Les Moles: tal com heu sentit, un gelat de garrofa. Ùltimament aquest producte ha entrat a la cuina i com no Les Moles també l'ha treballat. De fet, forma part del llibre que ha fet Alicia sobre la cuina de la garrofa.
18. Petis: el que seria el postre del menú infantil: un xupa xup, un donut i gelat Sundae.


Patates amb maionesa i refresc

Macarrons a la bolonyesa














Magnom de garrofa de Les Moles
Xupa-xup, Donut i Sundae




Amb René Barbier
En resum: una gran nit que intentem anar tots els anys: un joc de sabors, de textures, de sensasions.
A més, vam conèixer al bo d'en René Barbier i ens va convidar a anar al seu celler Clos Mogador, sabeu on vam parar al cap d'unes setmanes, no?






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada